Dykutbildningar

Här får du reda på mer om CMAS/SSDF sportdykarutbildningar. Dykutbildning är en av de viktigaste faktorerna för att undvika de risker som finns förknippade med dykning. Genom din utbildning får du lära dig ett beteende som gör att du blir en säker dykare och känner dig trygg när du befinner dig under vattenytan.

Svenska Sportdykarförbundet följer ett internationellt utbildningssystem; CMAS, som borgar för att du får en utbildning som du blir nöjd med och som kommer att göra dig till en mycket säker dykare under förutsättning att du följer det du lärt dig. Dessutom kan det vara bra för dig som vill lära dig att dyka att veta att förbundets utbildningar är anpassade efter våra förhållanden med allt vad det innebär i form av utrustning, sikt, problemlösning osv. Detta innebär att du som dykare står bättre rustad för de problem du kan tänkas stöta på jämfört med om du hade lärt dig dyka på semestern i något tropiskt paradis som är totalt olikt de förhållanden vi får leva med här hemma.

Många tror att dykning är farligt, men rätt utfört är dykningen en sport som innebär mycket mindre risker än vad det innebär att köra till jobbet och som definitivt är mycket roligare.

CMAS utbildningssystem är uppbyggt i tre steg med en, två respektive tre stjärnor på plastkortet. Ju fler stjärnor, desto mer utbildning och erfarenhet.

PROVA-PÅ-DYKET

På ett prova-på-dyk får man testa på dykning under säkra och kontrollerade former. Ett prov dyk är perfekt för den som funderar på att ta dykcertifikat eller som bara vill ha en fantastisk viktlös upplevelse.

Dykning är en av de mest fantastiska sysselsättningar man kan ägna sig åt på vår planet. Man svävar omkring viktlös och upptäcker en helt ny värld under ytan. Upplevelsen börjar med en teoretisk genomgång av dykning samt introduktion till hur utrustningen fungerar. Under den praktiska delen som utförs i en bassäng lär man sig några grundläggande övningar samt simmar omkring en stund och njuter av viktlösheten.

Givetvis görs prova-på-dyket med en auktoriserad och godkänd dykinstruktör. I upplevelsen ingår teorilektion, bassängpass och lån av komplett dykutrustning. Det enda man behöver ta med sig är badkläder och ett glatt humör.

CMAS/SSDF * dykcertifikat

Enstjärnig dykkurs är grundkursen inom CMAS/SSDF.

Efter avslutad kurs har du tillräcklig kunskap och vattenvana för att dyka i öppet vatten till max 20 meter. Dykare med enstjärnigt dykcertifikat anses ha tillräcklig kunskap för att dyka tillsammans med annan enstjärnig dykare under organiserad dykning med dykledare. I utbildningen ingår lektioner i dykfysik, tabeller, dykmedicin och tillämpad dykning samt utbildning i Hjärt-lungräddning. Dessutom även praktisk träning i grundläggande livräddning.

Grundkravet för att få börja kursen är att man har fyllt minst 14 år, att man kan simma minst 200 meter och att man har genomgått en godkänd läkarundersökning enligt SSDF:s rekommendationer.

CMAS/SSDF ** dykcertifikat

Tvåstjärnig dykkurs är fortsättningskursen inom CMAS/SSDF.

Detta är kursen för dig som vill prova lite mer avancerad dykning. Under utbildningen får du lära dig grundläggande teori och praktik för lite mer avancerade dykmetoder som tex nattdyk, vrakdyk, djupdyk och vinterdyk. Under utbildningen får du genomföra ett antal olika dyk med varierande dykmetoder. För att få påbörja  den här kursen ska du inneha CMAS/SSDF enstjärnigt certifikat eller motsvarande.

Efter din tvåstjärniga kurs anses du även kvalificerad att dyka till maximalt 30 meters djup och att gå vidare på olika specialkurser som tex dykledarkurs och nitroxkurs.

CMAS/SSDF *** dykcertifikat

Den högsta vanliga dykutbildningen inom CMAS/SSDF.

Som trestjärnig dykare förväntas du ha mycket stora kunskaper inom sportdykning, både praktiskt och teoretiskt. Under kursens gång får du kompletta kunskaper om bla dykmedicin, fysik och avancerade dykmetoder.
Dessutom får du genomföra övningar som ska ge dig praktiska färdigheter i avancerade dykmetoder och organisation och dykledning av grupper med dykare av alla certifikatstyper.

En erfaren och ansvarsfull dykare som anses kompetent att leda andra dykare, oberoende av certifikat. Efter den här utbildningen anses du vara kompetent att dyka till max 40 meters djup.

CMAS Children Diving

Barn uppskattar undervattensvärlden minst lika mycket, om inte mer ibland, som vad vuxna gör. Att lära sig dyka säkert och hantera utrustningen är minst lika viktigt som att förstå och känna igen det man ser. I utbildningen får barnen lära sig grunderna för sportdykning tillsammans med en utbildad barninstruktör. Man tränar i bassäng och på de två sista kurserna får man också dyka i öppet vatten!

Vårdnadshavare ska vara närvarande på första lektionen. Därefter kommer man överens med instruktören om närvaro under kursen.

Våra barndykarkurser är:

CMAS Bronze Award. Från 8 år, Dyk i bassäng till maximalt 5 meters djup.

CMAS Silver Award. Från 10 år. Dyk i öppet vatten till maximalt 5 meters djup.

CMAS Gold Award. Från 12 år. Dyk i öppet vatten till maximalt 10 meters djup.

Efter kursen är kravet att barndykaren har två parkamrater där en dykare är lägst CMAS/SSDF tvåstjärnigt dykare (eller motsvarande). En av dessa två dykare behöver vara 18 år. Dyker man med instruktör behövs inga fler parkamrater.

Kontakta oss genom formuläret nedan eller slå en signal till Peter på: 073-338 93 69